Когато се храните сами може да се увеличи риска от високо кръвно налягане и холестерол

Когато се храните сами може да се увеличи риска от високо кръвно налягане и холестерол

храна

Ново изследване показва, че мъжете, които са яли сами, са имали 45% по-голям риск от затлъстяване и са по-склонни да се обърнат към нездравословна храна.

Вярвате ли, че готвенето за един човек може да увеличи риска от развитие на високо кръвно налягане или висок холестерол? Да, храненето сам е лошо за вас, особено ако сте човек. Мъжете увеличават риска от развитие на наднормено тегло. Това обаче не се отнася за жени, чийто риск остава почти същият, независимо дали се хранят сами или с други хора.

Проблемът е, че броят на хората, живеещи сами, се увеличава по целия свят - в Обединеното кралство се доближава до една трета от домакинствата - и учените смятат, че самотните могат да доведат до нездравословен избор при хранене.

Сред причините за по-соло живеене са хората, които чакат по-дълго време да се установят или да се оженят, както и увеличаване на броя на разводите и разбиванията на взаимоотношенията. Изследователи от университета "Донггук" в болница "Илсън" в Сеул, Южна Корея, са учили 7 725 възрастни. Те открили, че мъжете, които са яли сами, са с 45% по-голям риск от затлъстяване и са с 64% по-голяма вероятност да развият метаболитен синдром, като диабет тип 2 или преддиабет. И мъжете са по-уязвими от последиците от един живот, защото социалната изолация може да доведе до рискове за здравето и по-висока смъртност. Това се отразява в процентите на смъртност при мъжете и в по-лошото им здраве.

По-ранно проучване на изследователи от университета Бригъм Йънг в Юта, САЩ, установи, че самотата може да повиши риска от смърт с 45%. Жените в проучването са с 29% по-голяма вероятност да развият метаболитен синдром, като например диабет, ако ядат два пъти или повече два пъти на ден.

Хората са по-склонни да се чувстват самотни и социално изолирани, ако живеят сами, за разлика от живеещите с други хора. Предишни изследвания са установили, че самотата може да увеличи шансовете на някой, който яде повече нездравословни храни.

Изглежда, че става така: да живееш сам означава да ядеш сам и това води до хранене с лоша диета. Ако някой се чувства социално изолиран, те са склонни да се насочват към нежелана храна, а не към здравословна храна, като плодове и зеленчуци, което увеличава риска от развитие на високо кръвно налягане, висок холестерол или преддиабет.


След като здравето започне да намалява, проблемът се ескалира.

6 начина да ограничите вашата закуска

1. Опитайте да ядете плодове като портокали или нарове, които отнемат известно време, за да се обелят, или ядки, като шам-фъстъци, които трябва да счупите. Ако ядете, докато разкъсате плодовете си или чупите ядките си, давате на тялото повече време, за да се чувства пълноценно, така че в крайна сметка да ядете по-малко.

2. Не гледайте телевизия, слушайте музика или говорете по телефона, докато ядете. Като се съсредоточите върху това, което ядете, ще изкарате по-малко и ще се наслаждавате на закуската си много повече.

3. Опитайте се да се ограничите. Не се настанявайте с цял пакет чипс, най-вероятно ще го изядете. Изберете разумна част, след което поставете пакета обратно в шкафа.

4. Ако нямате самоконтрол, не пазете закуски в къщата. Не можете да ядете това, което не е там!

5. Какво ще кажете за миене на зъбите? Кой иска да яде още един сладък бонбон с вкуса на мента в устата си?

6. Ако не купите нездравословна храна, няма да я ядете!! Не купувайте неща, който знаете, че вредят на здравето ви.