Моделът, който е загубил крака си от тампон причиняващ токсичен шок, също може да загуби и другия

Моделът, който е загубил крака си от тампон причиняващ токсичен шок, също може да загуби и другия

Lauren

Преди пет години, на 24-годишна възраст, моделът Lauren Wasser почти умря от токсичен шок след използването на тампон, което доведе до загубата на десния си крак и част от левия й крак. Сега тя може да загуби и целия си лев крак.

"Ако знаех, че токсичният шок е реален и съм виждала някой, който е загубил крайниците си, или е говорил публично, никога нямаше да използвам тампони", каза Wasser на хората.

Синдромът на токсичния шок е животозастрашаващо усложнение, причинено от токсини от бактерията Стафилококи ауреус или стафилоза, която се среща при много жени. Синдромът на токсичния шок е свързана главно с менструацията на жените, особено тези, които използват супер абсорбиращи тампони. Тази болест е открита през 70-те и 80-те години на миналия век и е причинила смъртта на няколко млади жени.


Моделът, който сега се появява на писти и рекламни кампании със златния си протезен крак, все още се бори с щетите, оставени от СТШ. По време на първоначалния инцидент през 2012 г. лекарите искат да ампутират и двата крака на Wasser, но се е борила, за да запази левия си крак.

Wasser си е поставила задачата да предупреди други жени за рисковете, свързани с използването на тампони, както и да се стреми към повече прозрачност по отношение на продуктите за женска хигиена. "Мисля, че това е моята цел".

Освен че е обществен защитник и говори за болестта, която промени живота й, Wasser също работи с конгресмена Каролин Малъни от Ню Йорк, за да насърчи законодателството, което призовава Националните здравни институти да помогнат да се определи дали продуктите за женска хигиена са безопасни.