Топ 5 ползи на броколито за вашето здраве

Топ 5 ползи на броколито за вашето здраве

броколи здраве

1. Превенция на рака

Броколите съдържат глюкорафанин, който се преработва от тялото в противораковото съединение, наречено сулфорафан. Това съединение издърпва от тялото хеликобактер пилори, това е бактерия, за която се установява, че значително повишава риска от рак на стомаха. Броколите съдържат индол-3-карбинол, който е мощно антиоксидантно съединение и антикарциноген, открит в него, който не само възпрепятства растежа на гърдата, шийката на матката, а също и при рак на простатата, но също така увеличава и чернодробната функция.

2. Намаляване на холестерола

Броколите са опаковани с разтворимо влакно, което извлича холестерола от тялото ви. Това е така, защото влакното в броколите помага да се свърже с жлъчните киселини в храносмилателния тракт. Това прави изчистването на холестерола от нашето тяло много лесно. Според някои от изследванията на Института по изследване на храните, специфичното разнообразие от броколи може да помогне за намаляване на нивата на LDL-холестерола в кръвта с 6%.


3. Намаляване на алергичната реакция и възпаления

Изследванията показват способността на kaempferol да намали ефекта от алергията. Броколите дори имат значителни количества омега-3 мастни киселини, които са добре известни като противовъзпалителни. Заедно с това броколите могат да помогнат и на хората, страдащи от артрит, тъй като броколите съдържат сулфорафан, който е химично вещество, което блокира ензимите, които могат да причинят разрушаване на ставите и по този начин да доведат до възпаление.

4. Сърдечно здраве

Противовъзпалителните свойства на химичния сулфорафан са един от изотиоцианатите в броколите, той може да предотврати някои от уврежданията на кръвоносните съдове, които могат да бъдат причинени от възпалението поради хроничните проблеми с кръвната захар. Броколите са зеленчуци за здравето на сърцето, тъй като съдържат повече влакна, мастни киселини, както и витамините, които помагат да се регулира кръвното налягане в организма. Това също помага за намаляване на лошия холестерол и по този начин води до здраво сърце. Броколите също помагат да се предпазят кръвоносните съдове от уврежданията.

5. Добър помощник в диетата

Броколито е добра храна и има високо съдържание на фибри. Той подпомага храносмилането, предотвратява запек, поддържа ниската кръвна захар и избягва преяждането. Заедно с това, броколито също е страхотно за загуба на тегло, защото е богато на фибри. Това е идеален зелен зеленчук, който да се включи в салатите ви. В допълнение към това, броколите съдържат и високо ниво на протеини, което ги прави подходящи за вегетарианците, които иначе не са в състояние да изпълнят пълното си протеиново изискване.


Така че, това са Топ 5 ползи от броколито за вашето здраве, което е много хранително, както и здравословно.